Справжня чи штучна: святково-ялинковий гайд
Споконвіку зима приносить українцям непростий вибір — лижі чи сноуборд, олів’є чи шуба, борщ чи юшка, пепсі чи кола. А також — жива чи штучна ялинка.
Вибір ялинки (як і більшості речей в житті) — часто питання смаку. Хтось обожнює живі ялинки за їхні хвоєві пахощі, а хтось надає перевагу штучним через те, що їх можна використовувати багато разів, тим самим рятуючи живі дерева від вирубки.
А що краще для довкілля? І як підходити до вибору дерев відповідально? Давайте розбиратись.
Напевно, для багатьох прикрашання живої ялинки є особливим ритуалом, який із запахом хвої переносить нас у новорічну казку.
У той же час непокоїть те, що ми вирубуємо дерева і тим самим шкодимо планеті.
Хороша новина в тому, що дерево — відновлювальний ресурс, який можна знову виростити. В Україні на державних лісових господарствах вирощують дерева спеціально під новорічні свята і постійно висаджують нові. Проблемою є незаконна і неконтрольована вирубка, після якої нові дерева ніхто не садить.
Спеціально вирощені ялинки маркують бирками з індивідуальним номером і штрих-кодом, справжність яких можна перевірити на сайті Державного агентства лісових ресурсів. На вирощування і транспортування ялинок також витрачаються ресурси, тому, за можливості, обирай дерева, вирощені у твоєму регіоні.
Важливо звернути увагу й на переробку ялинки після завершення свят. Не варто викидати ялинку на смітник. Хоч дерево — це органічний матеріал, разом із іншим сміттям на звалищі воно буде сприяти виробленню метану — одного з найнебезпечніших парникових газів.
Натомість, кращим варіантом утилізації дерева буде його спалення або перероблення на тирсу.
Штучні ялинки хороші тим, що вони є багаторазовими. Проте, для їх виготовлення потрібно набагато більше ресурсів, ніж на вирощування живих дерев.
Проблема з переробкою стоїть ще гостріше, ніж із живими ялинками. Штучні дерева виготовляють з різних матеріалів, включно із пластиком. Вони не переробляються і потрібна буде не одна сотня років, щоби вони розклалися природнім шляхом. Якщо обираєш таке дерево, то використовуй його якнайдовше.
Але ж яка розумна є тому альтернатива?
Що ж тоді робити, якщо рубати живе дерево шкода, штучне — неекологічне, а без ялинки вдома свято — не свято?
Рятівним варіантом можуть бути живі ялинки в горщиках, які з кожним роком набувають усе більшої популярності в Україні.
Така ялинка прикрасить дім на свято, а потім її можна пересадити в землю, щоб вона продовжувала жити, милувати око і виробляти кисень, зменшуючи наш вуглецевий слід.
Варто знати, що ялинку в горщику краще тримати вдома не більше тижня-двох. Її варто поставити подалі від радіаторів і кожного дня оприскувати гілочки водою. Також слідкуй, щоби ґрунт був помірно вологим: як і з домашніми квітами, важливо, щоб в ялинки було достатньо води, але не забагато. Після свят її варто перемістити у більш прохолодне приміщення, таке як балкон, але там має бути достатньо тепло, щоби ґрунт не замерзав, безпечна температура — 3-20°C.
Квітень — найкращий час, щоб пересадити ялинку в землю надворі, а потім спостерігати за тим, як вона буде виростати. Ялинка в горщику буде подарунком і тобі, і природі, і людству, яке житиме довго і щасливо у світі, де повітря — чисте, а мрії — збуваються.
Казкових свят!